1902 Octubre. Exercicis militars a la Marina Alta

Compartir

El diari Las Províncias anunciava a primers d’octubre de 1902 que el ministre de Guerra havia disposat un assaig de concentració i exercicis militars en el districte de València, a fi d’evitar el desembarcament d’un exèrcit estranger en les nostres costes. També es duria a terme, al mateix temps, en altres zones militars de la península. Es van cridar a files als soldats amb llicència, als rebaixats i als de primera reserva.

El pla es projectava davant un hipotètic atac  d’una esquadra enemiga al Port de Cartagena i possibles desembarcaments de tropa en altres punts de la costa del litoral valencià. La flota invasora la compondrien 14 vaixells. I es donava com segur que les maniobres les presenciaria un alt personatge estranger, la qual cosa li donava un interés internacional a les operacions.

Les maniobres tindrien lloc des del 19 al 26 d’octubre prenent part en elles entre 12.000 a 13.000 homes. Intervindrien els regiments d’infanteria de la Princesa, Mallorca, Guadalajara, Sevilla, Espanya, Otumba, Tetuan i Biscaia (aquarterat a Alcoi), amb 1.500 homes cadascun. També els Regiments de cavalleria d’Alcántara i Sesma, amb tres esquadrons de 80 homes. De les forces d’artilleria assistirien tres bateries en peu de guerra dels Regiments 8é i 14é muntats i el 5é batalló de plaça, que estava a Cartagena. També participaria tota la secció d’Administració, “amb el seu corresponent tren de Sanitat militar, amb una ambulància i carros com en temps de guerra”.

Les forces es distribuirien en Brigades. De València eixiria una Divisió al comandament d’Alonso Gascó. De Castelló la segona brigada de la Sexta Divisió, d’Alacant una altra al comandament del general Pons de Dofia i de Cartagena una altra, al comandament del Governador militar d’aquella plaça.

La nostra zona (costa entre Gandia i Xàbia) seria ocupada per les forces del comandant general d’artilleria Francisco Novella, col·locant a les forces de cavalleria i infanteria en segona i tercera línia, ja que les de Cartagena cobririen la línia de desembacament. L’artilleria s’establiria en posicions estratègiques que dominaren les platges de Dénia, Cap Sant Antoni i Xàbia. El Capità General Sr. Loño seria l’inspector de les operacions, establint la seua Caserna General, amb tot el seu Estat Major, a Gandia.

Conforme avançaven els preparatius, es van habilitar diversos trens militars per a traslladar als individus de primera reserva a les seues destinacions, així com també a algunes de les forces d’infanteria per a donar urgència a l’ocupació dels punts estratègics.

El dia 19 es van iniciar les maniobres, no sense abans enviar disposicions a tots els alcaldes de la zona de maniobres perquè proveïren els allotjaments i “no falten els articles de primera necessitat”. També es va donar ordres a la Guàrdia Civil per a crida i cerca dels reservistes que sense motiu hagueren faltat a la concentració. 

Les forces d’infanteria destinades a la nostra zona eixien de València el dia 20, en trens especials. El General Loño eixia per a Gandia per a després, des d’allí, partir per a Dénia , on convergirien el major nucli de les forces. Els regiments de Biscaia prenien posicions a Dénia, El Verger i Xàbia.

El dia 21 el batalló de la Princesa entrava a Altea, Benissa i Calp “entonant cobles i cantant cors”. El dia 22 continuaven convergint sobre la costa de Gandia, Dénia i Xàbia la gran majoria de les tropes. Loño, al costat de Juan Salcedo i tot la seua Caserna General arribaven al migdia a Dénia, on “se li va fer una afectuosa rebuda”. A l’alba, el Regiment de Biscaia i les bateries del 11é d’artilleria es van posicionar en els alts d’Arenetas, Sant Nicolás i el Castell de Dénia, no sense algun que altre incident.

Al migdia els generals menjaven en l’Alqueria de Merle. Des d’allí el General Loño rebia els telegrames de totes les forces destacades per tot el litoral valencià “demostrant que les operacions segueixen matemàticament el seu curs”. Es preveia començar el mateix dia la retirada de les tropes conforme al pla traçat. Les tropes d’Oliva ja s’havien replegat fins a Beniopa, on passarien la nit.

El dia 25 ja arribaven a les seues casernes les tropes, enmig de la pluja. I l’endemà començaven els informes favorables de l’alt comandament, dedicant frases d’elogi als batallons de veterans, a la tropa, als caps i oficials, als veïns dels pobles ocupats, a la Guàrdia Civil i als Carabiners, i als Ajuntaments.

Tenim poques notícies del detall de les maniobres militars. La premsa no va informar quasi de les accions dutes a terme per un exèrcit en molt baixa autoestima (feia sis anys que havíem perdut Cuba i Filipines) i molt necessitat d’aplaudiments i victòries. 
Però sembla, sempre segons la premsa benvolent, que ja en la fase d’incorporació dels soldats es van cometre moltes deficiències, cridant a files a qui no corresponia, soldats que després van haver de tornar a casa. D’altra banda, quan es van dur a terme les maniobres, aquestes van quedar reduïdes a “simples passejos militars en els quals s’han practicat exercicis de combat… perquè tampoc va permetre una altra cosa la falta d’elements materials que són totalment necessaris”. D’altra banda, la pluja les va acompanyar durant llargs dies. I molts reservistes no es van incorporar als seus respectius regiments per la qual cosa, obligatòriament, van haver de “romandre en files fins al pròxim reemplaçament”.

Encara en investigació Cites:
182- 1902 Octubre. Exercicis militars a la Marina Alta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *