1812 Febrer. Guerra del Francés. Els francesos afusellen lladres

Compartir

Els primers mesos de l’ocupació francesa l’exèrcit francés, establit al Castell de Dénia, es va dedicar a prendre als bandolers que campaven per tota la comarca.
El dissabte huit de febrer de 1812, cent soldats i dos oficials van eixir de Dénia a la recerca d’una gavilla de lladres de 27 homes, que havia robat a Pedreguer a Bautista Barber, a Ondara al Retor, a Beniarbeig i en Pamis, amb la tècnica infal·lible d’entrar a la casa dels més rics, a mitjanit, disparant molts tirs, trencant portes i “fent traure els diners a l’amo de la casa, amenaçant-li de mort”.
A Pedreguer van detindre a tres lladres d’aquesta gavilla, portant-los a Gandia a la presència del General Habert, qui va donar ordre d’afusellar-los.
Traslladats a Dénia, el dia 11 de febrer, vespres de Cendra, eren afusellats, agenollats d’esquena als soldats, amb els braços lligats per darrere, sense haver-los confessat i sense acompanyar-los cap sacerdot.
El dia 19 de febrer afusellaven a tres lladres més de la gavilla anterior. Segons la crònica “a cosa de las … 11 horas los escabucearon arrodillados, cerca del Puente de la tierra de Rosa Plá”. Estos si fueron auxiliados por un sacedote… “los cuatro llorando, los 3 y el cura, hasta que estuvieron de rodillas y les tiraron 6 fusilazos, dos a cada uno y porque uno meneaba una pierna le tiraron dos más. El uno era de Ondara, el otro de Rafol y el otro de Vergel” .

Cites:
40-1812 Febrer. Guerra del Francés. Els francesos afusellen lladres
El Llobarro. Anales de Denia y su comarca. Mosen Francisco Palau Diego. Edit. Marina Alta Pedreguer 1983
Pag. 142

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *