1882 Agost i Desembre. Lladres, segrestadors i bandolers a Xaló y Oliva

Compartir

En 1882 encara quedaven restes de les quadrilles de segrestadors que van pul·lular per la Marina una dècada abans, quan Josep de la Tona (abatut en 1875) era l’amo i senyor en diverses comarques. A l’agost era detingut a Xaló el famós criminal Cap Plá, per la Guàrdia Civil del lloc de Dénia.

I el 5 de desembre, una partida de bandolers formada per dos individus de Beniarbeig, dos de Castell i un d’Orba, capitanejats per un altre anomenat Borrull, van penetrar per a robar a la casa d’Oliva de la vídua de Verdú, que tenia fama d’acabalada.
La Guàrdia Civil, que tenia coneixement del colp de mà, els estava esperant en la pròpia casa, mentre l’alcalde d’Oliva i la “ronda” aguaitaven amagats en cases circunvecinas.
Dos dels lladres van morir en la trobada amb la Benemèrita, dins de la casa. Els altres quatre van sucumbir davant els trets de la “ronda” en saltar la tàpia del corral. Per l’altra part no va haver-hi víctimes, excepte un lleuger arrap en el coll de l’alcalde, una xicoteta rascada en cinturó del tinent de la Guàrdia Civil i un guàrdia amb el tricorni foradat.

No és estrany que periren tots els lladres en la trobada: per aquella època s’aplicava molt sovint l’anomenada “Llei de Fugides” que consistia a simular l’evasió d’un detingut per a, violant tot dret, encobrir el seu assassinat, després del precepte legal que permetia obrir foc sobre un fugitiu que no obeïra l’ordre de “alt”.

Encara en investigació. Cites:
19-1882 Agost i Desembre. Lladres, segrestadors i bandolers a Xaló y Oliva
El eco de la provincia : diario conservador-liberal: Epoca IV Año 2ª Número 917 – 1882 agosto 16
El Áncora : diario católico popular de las Baleares: Año III Número 838 – 1882 diciembre 15
https://es.wikipedia.org/wiki/Ley_de_fugas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *