1900 – 1936. Platerito II, un torero del Verger

Compartir


Un altre personatge del Verger que va triomfar en el món del toreig en el primer terç del segle XX, va ser Platerito II. Encara que, pel que sembla, no va arribar molt lluny.
De molt difícil investigació a causa de la proliferació de “plateritos” famosos existents en l’època (matadors, “novilleros”, banderillers, delinqüents, lladres i, fins i tot … un autobús de València que va xocar amb un tramvia, es deien Platerito) no hem aconseguit, si més no, assegurar el seu vertader nom de naixement, deixant a l’atzar l’elecció entre Francisco Espinosa, Pablo Piedras, Manuel Guiñol o José o Juan Herrero – tots relacionats amb el món del bou i coetanis seus-, encara que també podria no ser cap d’aquests. Manuel Zurita, torero cordovés, degué ser el Platerito I, perquè d’ell si trobem molts articles de premsa de l’època.

No degué arribar molt lluny en la seua carrera com a torero ja que, moltes de les vegades que és segura la seua participació en una correguda de bous, apareix com a “Sobresaliente”, que és el torero de “banquillo”, el paper del qual consisteix en el fet que, si s’accidentaren durant la lídia tots els espases anunciats, el “Sobresaliente” és el que haurà de substituir-los i donar mort a tots els bous que resten per eixir.

Sembla segura (per la proximitat de les plaçes a la nostra zona o per utilitzar la marca Platerito II) la seua participació en els espectacles taurins que enumerem a continuació.

1923. En una correguda en Xativa, on apareix en un cartell al costat de Alicio Selva, com Juan Herrero “Platerito II”. La correguda es va suspendre per no haver arribat a temps el bestiar.

En 1924, en una correguda de vedells en Pozo Cañada (Albacete) al costat de Damián Flores. En aquest cas el nomenen José Herrero “Platerito II” .

1924. En Miranda del Ebro (Burgos) al costat de Juan Cabeza, “on va tallar orelles i rabo i va ser portat al coll fins a la Fonda”.

En octubre de 1929 apareix un Platerito en una correguda en la plaça de bous d’Ondara, però creiem que no es tracta de Platerito II ja que una de les cròniques qualifica de “utreros” als matadors. En aquesta correguda cal assenyalar, com a dada curiosa, la baralla entre una multitud d’espontanis, anomenats “capitalistes” pel periodista i els encarregats de la plaça, la policia i la Benemèrita.
La banda de música de Beniarbeig va amenitzar la correguda.

A primers de novembre de 1929 participa com a “Sobresaliente” en una novillada a Dénia, al costat de José Piles, de Benifaió i el dianense Salvador Ivars “Ivarito”, que va resultar ferit pel bou. En aquesta correguda se’l nomena com Platerito II del Verger. Al final de la correguda i a petició del públic Platerito II es llueix amb la capa i se li aplaudeix llargament. A la correguda va assistir nombrós públic del Verger.


El 24 de novembre de 1929 torna a torejar, aquesta vegada en la plaça d’Ondara, de nou al costat de Ivarito i del Niño de la Alhambra. De nou exerceix com a “Sobresaliente” i una de les cròniques periodístiques publicava que davant la petició del públic Ivarito va cedir la lídia de l’últim bou al matador del Verger. L’article conta que Platerito “va instrumentar vistosos llances de capa i una bona verónica…”. Es va lluir també amb les banderilles, posant “dos grans parells… amb la muleta va executar bones passades i, després de dues estocades, va donar fi al jònec… Ovacions i volta al ruedo”.
Una de les cròniques afirma que “el públic nombrós que va acudir a la plaça va eixir defraudat per complet”, la qual cosa no quadra amb amb una segón crònica (la que publiquem) ni amb la volta al “ruedo” que li van donar els del Verger a Platerito II. Aquestos, segur que van eixir ben satisfets.

En una crònica de 1935 apareix, de nou, el nom de Platerito II en una correguda de bous en Belmez, a benefici de la Lliga d’Invàlids. Però no podem assegurar que siga el matador del Verger.
En un altre article de juliol de 1936 apareix, altra volta, en Córdova en una nova correguda al costat de Recarcao, Corchaíto i Finito de Montilla. En aquest cas apareix nomenat com Francisco Espinosa (Platerito II). No creiem que siga el Platerito II del Verger.
Després, aquest nom ja es perd en la premsa dels albors de la guerra civil espanyola.

Encara en investigació Cites:
180- 1900 – 1936. Platerito II, un torero del Verger

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *