1874. Pànic carlista a la comarca

Compartir

El 1874 Espanya estava sota el govern de la Primera República, però la que regnava era la inestabilitat política: en els primers onze mesos es van succeir quatre presidents sota un model de “república federal”, seguits pel cop d’Estat del General Pavia, que va donar pas a un model de “república unitària” sota la dictadura del General Serrano. A la volta, aquest període va estar marcat per tres guerres simultànies: la tercera guerra carlina, la revolta cantonal i la Guerra dels deu anys cubana (Wikipedia).
Sota aquest ambient revolucionari les gents vivien en un batec continu, els enemics canviaven d’un dia per l’altre i la divisió política era memorable.

Alegoría de La Niña Bonita sobre la I República Española,3​ publicada en La Flaca, revista humorística y liberal del siglo XIX. Dominio público.

En aquest context de guerra les partides carlines tenien als pobles molt terroritzats: una partida carlina del Verger havia ocupat al gener els pobles de Miraflor, Setla i Mira-rosa.
A primers de març “estant el veïnat d’Oliva en el sermó a això de les set del vespre, es van presentar uns lladres al costat de les tàpies d’un hort, la ronda els va fer foc, i no bé van sonar els trets, es va estendre la veu “als carlins !! Acte seguit van sortir els devots del sermó i, seguits de molts altres, van fugir pels camps en diferents direccions, arribant alguns fins a Pego, on també es va difondre el pànic, transmetent l’alarma al Verger i Ondara, portada per gent d’Oliva. A Ondara es van posar les campanes al vol i van estar tocant tota la nit.
Mentrestant, multitud de persones en cavalleries, carros i tartanes arribaven a Dénia, on també es va estendre l’alarma fins al punt de quedar deserta la població, que es va disseminar per les muntanyes del voltant i per les riberes de la mar, disposant-uns a embarcar-se i altres a fugir per terra.
A les set del matí es va saber la veritat del que havia passat, i van tornar a les seves cases els que no s’havien embarcat ja”.

Encara en investigació Cites:
178- 1874 Pànic carlista a la comarca

One thought on “1874. Pànic carlista a la comarca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *