1918. Epidèmia de grip. La cucaracha. La grip espanyola

Compartir

L’any 1918 la situació econòmica a la comarca era desastrosa. El preu dels aliments pujava i els jornalers no trobaven treball. Es passava fam i, com a conseqüència, la inestabilitat social s’havia generalitzat.
Al gener els jornalers es manifestaven a Dénia demanant treball i l’abaratiment de les subsistències. Per la seua part, els agricultors no cobrien despeses amb el que guanyaven amb la venda de la pansa.

Pel mateix mes, es duia a terme una assemblea en el Teatre Circ de Dénia, on Diputats provincials, alcaldes dels pobles de tota la Marina i altres personalitats debatien amb els agricultors sobre l’estat calamitós en què es trobava l’exportació de la pansa.
Concloïen: 1.- demanar al Govern espanyol que sol·licitara al Govern anglés una reducció de l’aranzel d’entrada (aclarint-li que per davall de 35 ptes el quintal, el preu seria ruïnós). 2.- demanar als cònsols els estatuts paseros de Grècia i 3.- el compromís d’honor per part dels Diputats comarcals per a defensar en el Congrés de Madrid el crèdit agrícola, la reducció de les tarifes ferroviàries per a la pansa i l’habilitació de trens fruiters per a l’exportació del moscatell.

A Orba, a mitjan setembre, es duia a terme una manifestació contra la pujada del preu dels aliments, a la qual van acudir tots els veïns, sent dissolta per la Guàrdia Civil.

Uns mesos abans, al juny, el poble de Pego s’amotinava contra uns comerciants de València que pagaven els capolls de seda a molt baix preu.

En aquest context de misèria i conflictivitat social generalitzada apareix la grip. El mes de maig, la premsa nacional publicava notícies sobre la incidència de l’epidèmia de grip a Espanya, notificant xifres superiors als 120.000 atacats, encara que es considerava que la majoria eren casos benignes.
Amb l’arribada de juliol l'”epidèmia regnant”, eufemisme amb què la premsa denominava aquesta pandèmia, ja afectava les regions del llevant peninsular provocant reduccions significatives en les plantilles dels periòdics i altres empreses i problemes en el proveïment de les ciutats com Alacant.

Però amb l’arribada de setembre l’epidèmia, rebatejada “Soldat de Napoles” o “Cucaratxa”, que portava ja temps latent en les nostres terres sota l’ocultació de la premsa i de les autoritats, ja manifestava focus en tota la seua gravetat: mentre es produïen de sis a huit defuncions diàries en Tavernes, a Pego manifestaven que estava decreixent l’epidèmia, però, alhora, demanava reforços mèdics. A Xàbia, aïllaven a gent procedent de Pego i a soldats que tornaven d’Alcoi; l’alcalde prohibia l’entrada a veïns d’altres pobles on sabien que existia l’epidèmia. El mateix feia Dénia.
El 20 de setembre “La Correspondència d’Alacant” publicava un article que referia que en el principi de la invasió epidèmica a Pego, es va produir una situació tal d’horror i espante, que els veïns fugien dels malalts atacats, abandonant-los a les seues cases i fugint del poble. L’Inspector provincial de Sanitat relatava que la mortalitat en el principi “va ser terrible, morint davant del mi gran nombre d’atacats… va emmalaltir el senyor Jutge, malalts o absents tots els regidors de l’Ajuntament…”. Dos doctors, el metge de Xàbia i el del Verger, van assistir a aquests malalts.

A la fi de setembre els focus de contagi ja són tan nombrosos que la premsa provincial abandona el seu silenci i comença a donar els primers informes d’atacats i morts, que a partir d’aquest moment seran molt freqüents, quasi diaris. Alguns exemples:

30 de de setembre
4 d’octubre
17 de octubre
21 d’octubre
23 d’octubre
24 d’octubre
25 d’octubre
26 d’octubre
28 d’octubre
4 de novembre
9 de novembre

Cap el dia 18 de novembre l’epidèmia quasi havia desaparegut de la nostra comarca. Segons la premsa s’havia traslladat al sud de la província i només quedava Xàbia, amb 7 nous contagis.

Però el mal demogràfic d’aquesta epidemia va ser tremend. La Província d’Alacant publicava dades: a Alacant capital van morir el mes d’octubre d’eixe any 671 persones contra només 83 l’any anterior. En tota la província d’Alacant van morir 4.701 persones i en el mateix mes de 1917 només va haver-hi 755 defuncions, resultant un augment de 3.946.

Molts pobles van prohibir les festes patronals. El Governador Provincial va prohibir terminantment la visita als cementeris per la festivitat de Tots Sants. I als fidels, només se’ls va permetre visitar durant una hora les esglésies, abandonant el temple tot seguit “perquè es procedisca a la desinfecció”. Ondara va tindre que traslladar la seua fira a gener de l’any següent; però, per a anar fent boca, el dia 29 de desembre va celebrar una correguda de bous que van bregar els toreros Blanquet i Carranza i la parella còmica Charlot’s i Llapisera. . No tenim registre de que al Verger es celebraren les Festes.

Però no es va perdre el bon humor. Una mostra la tenim en aquests anuncis de remeis per a la Cucaratxa: en un recomanen sabó i en l’altre conyac.

Encara en investigació Cites:
176- 1918. Epidèmia de grip. La cucaracha. La grip espanyola
El Debate: Año VIII Número 2557 – 1918 enero 18
La correspondencia de Valencia : diario de noticias : eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año XLI Número 17314 – 1918 Enero 18
La Correspondencia de España : diario universal de noticias: Año LXIX Número 21894 – 1918 enero 22
Las Provincias : diario de Valencia: Año LIII Número 15917 – 1918 Enero 23
La Correspondencia de Alicante : diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año I Número 114 – 1918 mayo 29
El Liberal: Año XVI Número 5749 – 1918 Mayo 29
La Correspondencia de Alicante : diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año I Número 148 – 1918 julio 8
Diario de Almería : periódico independiente de la mañana: Año III Epoca Segunda época Número 904 – 1918 septiembre 15

Diario de Alicante: Año XII Número 3394 – 1918 septiembre 17
La Correspondencia de Alicante : diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año I Número 206 – 1918 septiembre 17
La Provincia : diario político de la mañana: Año I Número 83 – 1918 septiembre 18
El Pueblo : diario republicano de Valencia: El Pueblo : diario republicano de Valencia – Año XXV Número 9639 – 1918 septiembre 18 (18/09/1918)
La Correspondencia de Alicante : diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año I Número 209 – 1918 septiembre 20
La Correspondencia de Alicante : diario noticiero. Eco imparcial de la opinión y de la prensa: Año I Número 214 – 1918 septiembre 30
Diario de Alicante: Año XII Número 3424 – 1918 octubre 22
El Orzán : diario independiente: Año I Número 128 – 1918 junio 9
El Pueblo : diario republicano de Valencia: El Pueblo : diario republicano de Valencia – Año XXV Número 9481 – 1918 abril 11 (11/04/1918)

One thought on “1918. Epidèmia de grip. La cucaracha. La grip espanyola

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *